Aanwezig zijn is een multiplier voor geluk!

Hoe kun je een goed rolmodel zijn voor je kinderen? Als ouders hebben we geen scholing gehad om onze kinderen op te voeden. En dat geldt ook voor onze eigen ouders. In dit artikel geef ik je een aantal tips voor blij bewust ouderschap, én een fijne geleide meditatie om de verbinding met je eigen sparkle te versterken!

Aanwezigheid
Waar kinderen het meest behoefte aan hebben, is liefdevolle aanwezigheid van jou als ouder. Jouw bewuste aanwezigheid: zonder agenda en zonder filters, en mét al je zintuigen. Luisteren, kijken en voelen in verbinding met je kinderen en met jezelf. Even alle drukte van de dag opzij zetten. En ook je eigen rugzak afdoen met alle niet helpende overtuigingen, oordelen, structuren en patronen.

Zodat je kind de ruimte en het vertrouwen voelt om te ZIJN. Om zich vrijuit uit te drukken, haar/zijn nieuwsgierigheid te volgen en volop plezier te hebben! En om zich vooral volop liefdevol begeleid te voelen door jou als ouder. Als je in gedachten teruggaat naar je kindertijd, is dit waar jij als kind het meest behoefte aan had?

Herken je dit?
Een van de meest gestelde vragen in mijn praktijk is: ‘Hoe kan ik mijn kind begeleiden als het boos, bang of verdrietig is?’ Veel ouders geven aan op eieren te lopen of dicht te klappen op het moment dat hun kind het emotioneel moeilijk heeft. En dat snap ik, dat is ook confronterend.

Want ouders geven aan dat ze regelmatig door het gedrag van hun kind getriggerd worden in een eigen emotie. Bijvoorbeeld als je kind boos wordt omdat iets niet lukt. In eerste instantie blijf je nog geduldig. Even later word je out of the blue buitenproportioneel boos. Herkenbaar?

Kun jij dit spiegelen van kinderen zien als een geschenk? Omdat het een kans is om je bewust te worden van je eigen onderdrukte emoties? En je deze vervolgens kunt loslaten en zo meer ruimte hebt om ook zelf te ZIJN? Zo kun je een prachtig rolmodel zijn voor kinderen!

Je kind voelt wat jij voelt  
Stel je loopt samen met je kinderen in de dierentuin. Je dochter heeft moeite met nieuwe situaties. Ze vindt deze andere omgeving spannend, en is bang.

Voorheen was je altijd vanuit begrip en met al je energie bij je kind om het bij te staan. Dat is vermoeiend voor jou, en het helpt je kind nauwelijks. Je dochter blijft de situatie namelijk even spannend vinden, en voelt zich bovendien ook nog bezwaard dat jij er last van hebt. Want je kind voelt wat jij voelt.

Doe het anders
Je kunt dan besluiten om anders te reageren. Je blijft rustig bij jezelf en zegt vriendelijk en liefdevol tegen je dochter: ‘Ik zie dat je het spannend vindt om in deze nieuwe omgeving te zijn’. Eventueel kun je vragen stellen als: ‘Kan ik iets voor je doen?’ Of: ‘Wat heb je nu nodig?’

Door jouw begrip en compassie zeg je indirect tegen je kind dat je erop vertrouwt dat het er zelf voor kan zorgen om zich weer goed te voelen. Zo ontwikkelt je kind eigen veerkracht, zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Open hart en open mind
Om je kind zo te benaderen, is het helpend dat jij als ouder in balans bent. Dat jij innerlijke vrede ervaart en met open mind en open hart aanwezig bent IN het moment.

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je los bent van jouw eigen oude, vastgezette en niet helpende indrukken? Wat helpt, is je bewust te worden van je patronen, verwachtingen en oordelen. Zodat je deze los kunt laten en anders kunt reageren.

Wat heeft je kind nodig?
Soms hoor je jezelf misschien wel dingen zeggen als: ‘Hier hoef je toch niet om te huilen?’ Of: ‘Stel je niet zo aan.’ Dan reageer je vooral vanuit je hoofd.

Als je je hierin herkent, kun je misschien een volgende keer heel bewust iets anders zeggen tegen je kind. Vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd: datgene dat je aanvoelt wat je kind nodig heeft. Of vraag je kind wat het nodig heeft. Zo voelt je kind zich gezien en gehoord.

Observeren en loslaten
Sommige patronen zijn echter diep verstopt. Daar kunnen we ons vaak alleen indirect van bewust worden. Bijvoorbeeld als we getriggerd worden in een bepaalde emotie. Meestal hebben we de neiging om in die emotie op te gaan: ons ermee te vereenzelvigen.

Als we daarentegen bewust kiezen voor een time-out en ons realiseren dat we niet de emotie ZIJN, hebben we de kans om deze emotie te doorvoelen en los te laten. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen door er doorheen te ademen. Daar is moed voor nodig. Want vaak is de emotie gekoppeld aan pijn die we niet willen voelen. Zoals schaamte, schuldgevoel, afwijzing of verdriet.

Jouw sparkle
Naast oude ballast loslaten is je verbinden met de blijheid in jezelf een snelweg naar geluksmomenten. Leef je maar eens in in een heerlijk moment: toen je de tijd helemaal vergat, en je gewoon met volle teugen genoot omdat je deed wat je het liefste deed. Zoals uitgelaten dansen, ongegeneerd zingen, de mooiste fotoshoot ever maken, intens genieten van de ondergaande zon of heerlijk stoeien met je kind!

Zou jij vaker die passie en dat plezier willen voelen? Geheel aanwezig willen zijn in het moment? We hoeven niet meer te wachten, het is er al! Tune in op jouw  inner sparkle en maak die verbinding ijzersterk. Zet genieten in jouw leven op nummer 1! En word zo een stralend rolmodel voor je kinderen.

Visualisatie ‘jouw sparkle’
Om je daarbij te helpen heb ik een geleide ‘sparkle’ meditatie voor je gemaakt. Deze fijne visualisatie ondersteunt jou om de verbinding met jezelf te bekrachtigen. Om er dagelijks voor te kiezen met open mind en hart aanwezig te zijn en genieten voorop te stellen. Als hypnotherapeut weet ik hoe mooi en effectief dit is. Gun jezelf de tijd en ruimte om in te tunen op jouw inner sparkle en luister hier naar de meditatie.

Tip: maak het jezelf makkelijk en comfortabel en zorg dat je niet gestoord wordt. Veel luisterplezier!