Acht slimme tips voor focus en energie

‘Ik ben op en moet door’. 

Dit zei een positief ingestelde en zelfbewuste moeder van drie kinderen tegen mij toen ik haar random tegenkwam in  het park. Ze jongleerde al twee jaar! Ondanks haar meer dan fulltime job houdt ze samen met haar partner alle ballen hoog in hun gezin. Ze werkt thuis. Haar partner is 1,5 jaar werkloos. Thuis. Haar drie kinderen zijn gedurende de lockdownperiodes thuis geweest voor thuisonderwijs. In de afgelopen 2 jaren heeft ze maar 2 dagdelen voor zichzelf gehad.

Rust bewaren
Deze moeder snakt naar me-time en straalt tegelijkertijd optimisme uit. Haar jongste kind, in tegenstelling tot de twee oudere kinderen, heeft een sterke wilskracht en blijft geregeld in emoties hangen. De moeder wordt regelmatig getriggerd in een emotie zoals boosheid. Ze zoekt manieren om rustig en adequaat te reageren op het driftige gedrag van haar jongste. Ook daarom heeft ze tijd nodig om even te niksen en weer op te laden. Ruimte om te dromen en te lanterfanteren. Want de veer kan niet altijd gespannen zijn.

8 zelfzorgtips voor (vermoeide) ouders
De volgende korte oefeningen kun je even tussendoor doen en leveren ontspanning, focus en energie op.
1. Neem elk uur 1 minuut de tijd om bewust in en uit te ademen. Voel daarbij je lichaam van top tot teen. Zo kom je uit je hoofd en in je lijf en blijf je in contact met wat er van binnen speelt. Waar je behoefte aan hebt en wat je wensen zijn. Doe het gerust samen met je kinderen. Ook zij knappen ervan op.
2. Beweeg regelmatig tijdens je werkdag; misschien even je schouders rollen of kniebuigingen maken. Je lijf bewegen zet je zelf ook weer in beweging.
3. Ga geregeld naar buiten, al wandel je maar een kwartiertje. Neem je kinderen eventueel mee op pad. De buitenlucht en de beweging kan er zomaar voor zorgen dat je in één keer een oplossing bedenkt voor een uitdaging waar je voor staat.
4.Verzin korte leuke favoriete spelletjes om samen met je gezin te doen. Zo houden jullie het luchtig en blijven jullie samen genieten.
5. Als het bedtijd is voor de kinderen luister dan samen met hen naar een geleide meditatie of een visualisatie. Zo gaat de dag rustig over in de nacht en jij hebt ook een rustmoment.
6. Kijk wat er wél kan. Misschien regelmatig met een vriendin een ommetje maken. Deel je ervaringen, net als deze moeder haar ervaringen deelde met mij. Het lucht op en al pratende kom je soms op ideeën die je anders niet had gehad.
7. Vraag hulp van opa, oma, vrienden, buren om zo de zorg voor je gezin te delen. Al is het maar 1 keer per maand. Alle beetjes helpen. Doe iets leuks samen met je partner of alleen.
8. Ben positief. Dat kan een heuse uitdaging zijn. Natuurlijk hebben we allemaal weleens een dip(je). Zorg dat je mensen om je heen hebt die je upliften. Waar je energie van krijgt. Juist nu heb je dat nodig. Dat optimisme straal je dan ook weer uit naar je kinderen.

Focus op genieten
Doe vooral de dingen waar jij plezier in hebt en die jou ontspanning en energie geven. Wil je meer tips? Vraag dan hier mijn gratis PDF aan. Wil je uitgebreid aan de slag om zelf lekker in je vel te zitten en daarmee het inspirerende rolmodel voor je kinderen te zijn? Lees dan hier meer over mijn inspirerende boek: ‘Gelukkig opgroeien’.