De leermomenten van jouw triggers

Relaties zijn prachtige leermomenten. Om onszelf steeds dieper te accepteren, lief te hebben en helemaal vrijuit te ZIJN. Om uit onze schaduw te stappen en geheel zichtbaar te zijn. Anderen spiegelen ons, en onze kinderen doen dat zeker! Zij laten ons zien welke kwaliteiten we (onbewust) herkennen in ons zelf. Én welke delen nog gezien en geaccepteerd mogen worden. In dit artikel geef ik je een aantal tips voor zelfliefde, én een fijne geleide meditatie voor jou en je kind om de verbinding met jezelf en elkaar te bekrachtigen!

Auw, die trigger!
Heb jij dat ook wel eens, dat je kind helemaal overstuur is en jij direct wordt getriggerd? Dat er iets – van eerder – diep in jou wordt geraakt? En omdat je deze diepe en rauwe pijn niet wil voelen, reageer je vaak direct op wat je kind zegt of doet. In plaats van dat je je focus naar binnen brengt, en voelt wat gezien en gehoord wil worden ín jou. Vaak heb je onbewust barrières opgeworpen om die pijn van toen nooit meer te hoeven voelen.

Wat nu als juist dit voelen en accepteren jou die vrijheid en openheid brengt die je graag wilt? Zodat je juist bewust kiest voor zelfliefde, en datgene wat jij diep van binnen wilt?

Ware zelfliefde
Ware zelfliefde is voor mij het jezelf gunnen om volledig in je kracht te gaan staan. Als je eigenaarschap neemt over jouw eigen leven. Als je aanvaardt waar je op dit moment staat en wie je bent. Als je jouw ruimte inneemt: door te luisteren naar jouw behoeftes, verlangens en impulsen. En daar bewust actie aan te verbinden. Als je jouw nog niet geziene delen integreert. Zowel die delen waar je in getriggerd wordt als de delen die je bewondert bij een ander.

Je focus naar binnen
Ik heb lang een gevecht gevoerd in mezelf en met mezelf. Het was een tweestrijd tussen alle delen die nog aandacht vroegen en ik, die daar (nog) niet naar wilde kijken. Het was te pijnlijk. In plaats daarvan liet ik me vaak volledig door anderen overdonderen. Onbewust paste ik me feilloos aan in elke situatie aan anderen aan. Ik was onzichtbaar en had geen eigen stem. En voelde me leeg van binnen.

Grote stap voorwaarts
Voor mij was het een grote stap voorwaarts toen ik bewust ging voelen wat er in mij leefde aan verlangens, behoeftes en emoties. Toen ik bijvoorbeeld voelde en besefte dat ik mijn grenzen slecht aan gaf, kon ik daar stap voor stap bewust aan gaan werken.

Stoppen met verloochenen
Dat deed ik door me nu direct uit te spreken i.p.v. mezelf – zoals vroeger – te verloochenen en maar niets te zeggen. Dit vraagt overigens nog dagelijks alertheid en oefening. Ik ben met mijn aandacht deels in mijn lijf aanwezig om zo te voelen welke signalen mijn lijf aangeeft. En vervolgens mijn gevoelens te uiten.

Gezien en gehoord worden
Als ik getriggerd wordt in een emotie, neem ik even een time out en adem er rustig doorheen. Meestal kan ik de emotie dan al loslaten. Komt een zelfde gevoel vaker terug? Dan ga ik er dieper naar kijken door er bijvoorbeeld over te schrijven of mee te ‘praten’. Dan vraag ik wat het nodig heeft of wat het wil. Vaak wil de emotie gezien en gehoord worden.

Ruimte geven en omarmen
Dan geef ik dit deel van mezelf ruimte; ik luister ernaar en omarm het. Elke keer opnieuw. Hierdoor komt het deel tot rust. Zo komt er ook meer rust en evenwicht in mij.

Wanneer ik anderen bewonder of complimenteer om een eigenschap, omarm ik in mezelf deze kwaliteit. Ik erken in mezelf dat ik die eigenschap ook heb. Ik voel me dan steeds vrijer om die kwaliteit of waarde te uiten in het dagelijks leven. Dat maakt me blij!

Jonge kinderen zijn verliefd
De meeste baby’s en jonge kinderen zijn verliefd op het leven, op zichzelf en op jou als ouder of verzorger. Ze uiten vrijuit hun behoeftes en gevoelens: huilen als ze honger hebben, worden boos als ze hun zin niet krijgen, zijn verwonderd over bijvoorbeeld mooie wolken. Ze kunnen blij zijn om niets en om alles.

Aantrekkelijke herkenning
Hun openheid en levendigheid maakt hen aantrekkelijk. Wij herkennen die verwondering, nieuwsgierigheid en liefde in baby’s en jonge kinderen vaak ook in ons zelf. Wil jij – net als je kind – ook weer verliefd worden op het leven en stralen? En wil jij daarnaast dat jouw kinderen open, vrij en blij in het leven blijven staan?

Laten we samen leren
Laten wij als opvoeders dan leren van jonge kinderen! Door ons te laten inspireren door hun verwondering, eigenheid en krachtige kwetsbaarheid. Door hun geloof in henzelf. Hoe ze spelenderwijs hun nieuwsgierigheid volgen. Hoe ze duidelijk hun grenzen aangeven en hun behoeftes uiten. Zo kunnen we elkaars rolmodel zijn.

Laten we samen groeien
Want laten we tegelijkertijd onze kinderen liefdevol de ruimte en het vertrouwen geven om op te groeien tot authentieke volwassenen. Die verbinding hebben met zichzelf, de ander en de natuur. Door het stralende en evenwichtige rolmodel te zijn waar ze van kunnen leren. Net als wij.

Visualisatie ‘blij’
Speciaal voor jullie heb ik een gratis visualisatie gemaakt voor meer blijdschap. Om samen met elkaar ontspannen te genieten. Luister hier naar de fijne ontspanningsoefening. Veel luisterplezier!

Wil jij met je gezin vaker ontspannen genieten van fijne en effectieve visualisaties? Kies hier je favoriete visualisatie: voor meer rust en harmonie in je gezin. Met maandelijks een nieuwe ontspanningsoefening voor jou én je kinderen!