Gelukkig opgroeien

Als ouder wil je het liefst dat je kind lekker in zijn of haar vel zit en volop geniet van het leven terwijl het opgroeit. Zoals we dat wel zien bij jonge kinderen. Ze uiten zich vrijuit, ze volgen hun nieuwsgierigheid en experimenteren en onderzoeken naar hartenlust. Maar naarmate kinderen ouder worden verliezen veel van hen deze open en oprechte levenshouding onder andere door alle eisen en verwachtingen die de omgeving aan ze stelt.

Over de auteur Marieke Verhaak

In haar praktijk voor hypnotherapie ziet Marieke veel kinderen en jongeren die moeite hebben met die druk van buitenaf. Zij leven als het ware van buiten naar binnen. Ze zijn steeds minder zichzelf en leveren steeds meer stukjes eigenheid in. De stress die kinderen hierdoor ervaren, kan resulteren in bijvoorbeeld:
– hoofdpijn- en buikpijnklachten,
– niet lekker in je vel zitten,
– faalangst
– opstandig gedrag of
– teruggetrokken gedrag.
Dat brengt onrust in gezinnen en ouders zitten vaak met de handen in het haar.

Gelukkig opgroeien

Met dit boek wil Marieke ouders inspireren om te doen waar ze werkelijk blij van worden, zodat hun kinderen deze levenshouding als het ware kopiëren. Want kinderen doen je – vaak letterlijk – na. Marieke neemt je mee op een Just Feel Happy-reis waarin je wordt uitgenodigd om je dromen, verlangens en behoeften te (her)ontdekken. Om vervolgens in je dagelijks leven te kiezen voor datgene waar je écht blij van wordt. Zodat jij en je gezin volop genieten van de mooie dingen in het leven. Mét inspirerende oefeningen en visualisaties. Voor zowel jou en je kind.

Leven van binnen naar buiten

Van haar meest jonge cliënten (5 a 6 jaar) leerde Marieke hoe goed visualisaties, ook wel ontspanningsoefeningen of geleide meditaties genoemd, werken. In no-time voelen deze kinderen zich weer lekker in hun vel én zij hebben een tool in handen om zich goed te (blijven) voelen – ook als het eens tegenzit. Daar hebben ze hun hele leven wat aan!
De zes meest gewilde door Marieke ontwikkelde Just Feel Happy-visualisaties kun jij als lezer beluisteren. Boordevol ondersteunende suggesties en inspirerende metaforen waardoor jij en je kind in verbinding met jezelf blijven. Zo leven jullie van binnen naar buiten. Juist dát geeft plezier, zingeving en voldoening.

Luister samen met je kind naar deze fijne visualisatie ‘de regenboog’ en ervaar de ontspanning. Tip: doe het voor het slapen gaan, zodat je kind tot rust komt en de overgang van dag naar nacht makkelijk verloopt.

Gerben bloeit helemaal op

Raak geïnspireerd door de verhalen over Sterre, Gerben, Frank, Marijn en Rosa. Kinderen uit mijn praktijk die groeiden in veerkracht en weer gingen genieten door op eenvoudige wijze de vicieuze cirkel waar ze in vast zaten te doorbreken. Zo zorgden ze er zelf voor zich weer goed te voelen. Ze zetten hun verbeeldingskracht in voor een ontspannen levenshouding. Ze staan oersterk in hun schoenen, ook als het eens tegenzit. Onderstaande tekst uit het boek gaat over Gerben.

‘Veel van mijn jonge cliënten zijn strevers en willen het maximale uit zichzelf halen. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar vaak genoeg slaat dit streven om in een moeten. De druk om te presteren is dan hoog. Dat is bij veel kinderen het moment dat faalangst om de hoek komt kijken. Zo ook bij Gerben. Hij is zo bang om te falen dat hij pas aan iets (nieuws) begint als hij zeker weet dat hij het kan. Hij speelt op safe.
De derde sessie hebben we dan ook gewerkt aan dit onveilige gevoel bij nieuwe taken en bezigheden. Ik vraag Gerben tijdens de ontspanning in gedachten naar een fijne plek te gaan, een plek waar hij zich veilig en vol vertrouwen voelt. Ik geef hem suggesties dat hij helemaal goed is, precies zoals hij is, wat er ook gebeurt. Of iets nu goed gaat of fout: hij is goed. Gerben voelt zich onoverwinnelijk op zijn veilige plek.

Wat je kind nodig heeft

Je kind heeft ruimte nodig om zichzelf te kunnen zijn. Geef je kind dus alle mogelijkheid om zijn of haar nieuwsgierigheid te volgen en naar hartenlust te onderzoeken en te experimenteren in een veilige context. Geef het verder onvoorwaardelijke liefde; je accepteert het kind zoals het is. Straal vertrouwen in je kind uit, zodat het zich dit vertrouwen kan toe eigenen en een positief zelfbeeld opbouwt. Geef je kind steeds de verantwoordelijkheid die het aan kan. Laat het eigen keuzes maken waar mogelijk. Zo groeit je kind in zelfstandigheid en zelfvertrouwen. In haar boek schrijft Marieke hierover:

‘Als ouder of verzorger heb je in feite alles al in huis om je kind vrij en genietend te laten opgroeien. Je hebt vast weleens ervaren dat als je lekker in je vel zit, je vaak moeiteloos en op een natuurlijke manier weet hoe te reageren naar je kind toe.
Kinderen ervaren veiligheid als ze onvoorwaardelijke liefde krijgen, zonder eisen of verwachtingen. Het kind voelt zich dan geaccepteerd zoals het is en het kan ervan op aan dat je er echt voor hem of haar bent. Als uiting van directe, onvoorwaardelijke liefde kun je denken aan spontane aanraking om te troosten en te koesteren, even fijn vastpakken in het voorbijgaan of een knipoog als er iets kleins te delen is.’

 

Wat er over het boek gezegd wordt:

‘Echt present zijn naar jezelf en naar de ander: dat is wat Marieke ons leert in haar boek en in haar praktijk. Dit aangevuld met de bewezen kracht van hypnotherapie voor ons mentale en fysieke welzijn. Het resulteert in een succesformule dat je iedereen gunt voor meer verbinding met zichzelf, met zijn/haar gezin en met naasten!’

Marja van Vliet, PhD (moeder van Arwin en onderzoeker Positieve Gezondheid)