Hypnose en wetenschap

Prikkelbaar Darm Syndroom 

Kinderen en jongeren met buikpijnklachten (prikkelbaar darm syndroom) begeleid ik volgens een protocol dat is ontwikkeld door kinderarts Dr. Arine Vlieger en psychosociaal verpleegkundige Carla Frankenhuis. Zij hebben samen met Prof. Dr. Marc Benninga (kindergastro-enteroloog) vanuit het Amsterdam Medisch Centrum en het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hypnose met het prikkelbaar darm syndroom en onbegrepen buikpijnklachten.

Hypnose werkt 

Hierbij kreeg de helft van ruim 50 kinderen gedurende 3 maanden 6 hypnotherapiesessies. De andere helft kreeg een standaardtherapie bij de kinderarts. Na de therapie bleven de kinderen en jongeren de geleerde ontspanningstechnieken toepassen. 85% van de kinderen in de hypnosegroep waren één jaar na afloop van de therapie pijnvrij, versus 25% van de kinderen in de groep van de kinderarts. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Gastroenterology (nr. 2007; 133:xxx)

Blijvend resultaat

Vijf  jaar na het onderzoek heeft Dr. Arine Vlieger alle deelnemers uit het onderzoek gevraagd pijnscores in te vullen. Hieruit bleek dat ook op de lange termijn tweederde van alle kinderen uit de hypnotherapiegroep nog steeds pijnvrij is. Deze vervolgstudie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology.

Hypnose, visualiseren en mediteren

Bij zowel hypnose, visualiseren als mediteren ga je met je aandacht naar binnen en laat je de buitenwereld even voor wat het is. Omdat kinderen een rijke verbeelding hebben en makkelijk ergens in op kunnen gaan, is het voor hen makkelijk om deze technieken aan te leren. Want ze kunnen goed schakelen tussen realiteit en verbeelding. Hoe zou het zijn om kinderen van jongs af aan kennis te laten maken met visualiseren en mediteren? Zo beschikken ze over een techniek om er zelf voor te zorgen om zich goed te voelen en worden klachten voorkomen.

Wetenschappelijk bewezen effectief

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek verricht naar de werking en de resultaten van mediteren, onder andere door Steven Laureys, topneuroloog en auteur van het boek: ‘het no-nonsense meditatieboek’. Hij geeft aan dat dankzij 20 jaar wetenschappelijk onderzoek duidelijk is geworden dat mediteren een manier kan zijn om rust te ervaren in je hoofd en vat te krijgen op het kritische stemmetje en de eindeloze stroom aan, vaak negatieve, gedachten. De rust heeft een positieve invloed op de problemen die we ervaren in de huidige complexe maatschappij.

Denk hierbij aan stress gerelateerde aandoeningen, angst, concentratieproblemen, depressie, burn-out, slapeloosheid, chronische pijn en zelfs problemen met het immuunsysteem en hart­ en vaatziekten. Verder geeft mediteren, zoals visualiseren, een boost aan je creativiteit, je optimisme en je motivatie.

Het getrainde brein

Laureys had zelf positieve ervaringen met mediteren maar wilde graag wetenschappelijk onderbouwen dat het werkt. Hij onderzocht het brein van een boeddhist die jarenlang dagelijks 2 keer 20 minuten mediteerde en ontdekte dat zijn brein anders was ontwikkeld. Hij had 100 gram extra grijze hersenstof en zijn hersenhelften hadden beduidend meer verbindingen. Deze resultaten zijn voor de neuroloog het bewijs dat mediteren werkt.

Meditatielessen in de klas

Daarom pleit Laureys voor meditatielessen op scholen. Zodat kinderen deze vaardigheid van jongs af aan leren. Want mediterende kinderen hebben meer focus en aandacht. Verder kunnen ze beter omgaan met onzekerheid, stress en angst. Er is meer rust en harmonie en minder ruzie en onenigheid tussen leerlingen. Wil jij dat ik bij jouw kinderen in de klas meditatie kom geven? Neem contact met me op voor de mogelijkheden. Ik doe het graag!