Just Feel Happy – tool 3: Happy Herinnering

Je brein maakt geen verschil tussen wat jij fantaseert en wat er gebeurt in de realiteit. Want als jij met al je zintuigen aan een fijne herinnering denkt en doet alsof je het nu beleeft, wordt er dopamine in je hersenen aangemaakt. Dat geeft een goed gevoel. Let’s just feel happy!

Nieuwe perspectieven voor veerkracht

Kinderen en jongeren hebben het afgelopen jaar door alle maatregelen rond de crisis schade opgelopen. Volgens het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) is het daarom belangrijk kinderen mee te nemen in een ‘ontwikkelmodus’ om verdere schade te beperken.

Dit houdt o.a. in dat we kinderen en jongeren kunnen betrekken bij het maken van nieuw beleid en hen tegelijkertijd laten merken dat hun inbreng er toe doet. Zodat we ons allemaal verder kunnen ontwikkelen (lees verder op de website van het NJI: www.nji.nl).

Hoe kom je in een creatieve mood?

Want een creatieve mood helpt je om inspirerende oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar we nu voor staan. Volg daarom de volgende drie tips en stimuleer je flow.

1. Afwisseling zorgt ervoor dat je los komt van waar je mee bezig was en geeft ruimte voor iets nieuws.

2. Speel en heb lol door zoveel mogelijk je fantasie te gebruiken.

3. Mediteer of visualiseer voor rust en stilte.

Daarom heb ik speciaal voor de afwissling een speelse ontspanningsoefening ontwikkeld voor een instant happy gevoel en om met frisse blik en energie creatief aan de slag te gaan.

Ontspanningsoefening: Happy herinnering

– Neem samen met je kind even een rustmoment.

– Adem een paar keer rustig in en uit.

– Vraag je kind aan een fijne herinnering te denken. Misschien een verjaardag of een dagje uit.⁠

– Vraag je kind dan om zich helemaal in te leven in die herinnering, alsof het nu gebeurt. En doe het zelf ook met jouw fijne herinnering. ⁠

– Tip 1: Tip: Stel je kind de vraag: ‘Hoe voelt deze fijne herinnering aan in je lijf?⁠’

– Tip 2: Zeg de volgende suggestie tegen je kind(eren) als jullie heerlijk samen aan het nagenieten zijn: ‘Door jouw inbeeldingskracht (of fantaseerkracht) voel je je nu zo fijn.’⁠

Voor ieder wat wils

Wil je meer leuke en effectieve kant & klaar oefeningen? Kijk dan op deze pagina. En kies bijvoorbeeld voor het gezinspakket. Want luisteren naar visualisaties is in deze tijd geen overbodige luxe!

De metaforen en suggesties in de visualisaties geven je kind positieve input, zodat het leert zich makkelijk te ontspannen. Ook al is er zoveel chaos buiten ons, je kind leert zich van binnen rustig en fijn voelen. Zo bouwt het veerkracht op en vertrouwen. En jij ook!

Ik ben er voor jullie

Heeft je kind behoefte aan extra begeleiding? Heb jij behoefte om even te sparren over de aanpak in je gezin? Laat het me weten en we plannen vrijblijvend een telefonisch gesprek. Soms helpen een paar kleine aanwijzingen jullie weer op de goede weg. Bel me gerust: telnr: 06-20525160