Meditatie in de klas

Het was zo gaaf om een hele klas te begeleiden met één van mijn visualisaties! Toen ik in September 2019 in Bali was, stapte ik in Canggu een school binnen. Ik vertelde dat ik wat foto’s nodig had waarop ik een klas begeleid met meditatie en vroeg de directrice of ik een visualisatie mocht doen samen met de kinderen.  Het schoolhoofd zei meteen ja en vroeg wanneer ik dat wilde. Ik gaf aan dat ik meteen wel tijd had. Dat vond zij een goed idee! We gingen naar een klaslokaal en alle kinderen hielpen mee om de tafels aan de kant te zetten en alle stoelen in een kring te zetten. Toen was ik ineens juf.

Elk kind doet mee
Ik zag kinderen gezichten trekken als: wat zal dit zijn? En: dit is niks voor mij. Dat herken ik uit mijn praktijk. Dat is normaal omdat de meeste kinderen meditatie niet kennen en niet precies weten wat er gaat gebeuren. Dus na een korte inleiding, ben ik gewoon begonnen met de oefening door te zeggen: ‘ga gemakkelijk op je stoel zitten en voel je voeten op de grond. Leg je handen op je buik en adem rustig in en weer uit’. In het Engels, terwijl een juf de zinnen voor mij in het Balinees vertaalde. Het schoolhoofd was aanwezig en een paar onderwijzers. Dat was zo grappig, die bemoeiden zich in het begin van de oefening ook even met de jongste kinderen. Dat was helemaal goed!

Fijne plek
Ik liet de kinderen fantaseren over hun fijne plek, waar ze zich helemaal op hun gemak voelen. Ik heb ze suggesties meegegeven dat ze hier altijd naar terug kunnen gaan, zo vaak als ze willen. Ik zei: ‘Elke volgende keer dat je in gedachten op deze plek bent, voel je deze rust en dit fijne gevoel in je lijf. Je kunt zo vaak als je wil naar deze fijne plek gaan en je dan fijn voelen.’ De kinderen hebben hiermee een hele eenvoudige en effectieve vaardigheid geleerd om zichzelf goed te voelen. Op elk moment!

Happy, relaxed and letting go of tension
Na de oefening, terwijl de kinderen zich nog aan het uitrekken waren, waren ze kalm. Totaal anders dan het drukke gedrag vóór de oefening. Op mijn vraag hoe ze zich nu voelden, gaf een kind aan zich meer happy te voelen en relaxed. Een ander zei aan zich blijer te voelen. Een jongen gaf aan electrische schokjes in zijn lijf gevoeld te hebben. Toen ik aangaf dat dit te maken kan hebben met het loslaten van spanning in het lichaam, was hij gerustgesteld. Hij voelde zich goed. Onderwijzers gaven aan dat de kinderen na de oefening veel rustiger en kalmer waren dan normaal gesproken.

Voor elk kind
Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat kinderen dit dagelijks krijgen aangeboden. Ze staan er open voor. Om naast al het reken- en leeswerk ook te leren over het leven. Over hoe je als mens in elkaar zit. Over hoe je jezelf steunt om krachtig, open en vol vertrouwen in het leven te staan en te blijven staan. Daar sta ik voor! Dat alle kinderen dit leren, op school. Als dagelijks onderdeel van de lesdag.

Op elke school!
Gun jij dit alle kinderen ook? Laat het me weten! Ik ga graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Mail me op: contact@mariekeverhaak.com of bel me 06-20525160 Meer informatie voor de basisschool kun je hier vinden. Meditatie voor het voortgezet onderwijs wordt hier verder toegelicht.