Sterre ervaart haar hoogsensitiviteit als kracht

Sterre is één van de sterren in mijn boek: ‘Gewoon gelukkig opgroeien’, dat in het najaar uitkomt. In het eerste deel van het boek beschrijf ik hoe 5 jonge cliënten zoals Sterre er zelf voor zorgden zich weer lekker in hun vel te voelen. Daarna neem ik je mee op reis (deel 2 t/m 4) om zelf als ouder de regie in handen te nemen en je dromen waar te laten worden. Zo ben jij het inspirerende rolmodel waar je kinderen van kunnen leren. In het laatste deel geef ik veel praktische en effectieve tips en tools om je kinderen authentiek te laten opgroeien. Zodat ze ontspannen, met zelfvertrouwen en veerkracht in het leven staan.

Kwetsbaarheid en kracht
Sterre (15 jaar) heeft al twee jaar last van hoofdpijn als ze bij mij komt voor begeleiding. Sterre is hoogsensitief, net zoals ongeveer 20 procent van alle kinderen. Deze gevoeligheid is zowel een kwetsbaarheid als een kracht. Want vaak komen prikkels van buitenaf ongefilterd binnen en worden diepgaand verwerkt. Daardoor kun je intens genieten en heb je een sterk inlevingsvermogen. Maar je bent ook sneller overprikkeld, moe of emotioneel en hebt meer last van lawaai.

Eigenaarschap
Sterre zit veel in haar hoofd en maakt zich over veel dingen zorgen. Verder is ze sociaal, creatief en zeer zorgzaam. Het liefst zou ze iedereen helpen. We gaan blij en optimistisch samen aan de slag en ze maakt zich de aangeboden oefeningen snel eigen. Al gauw lukt het haar om goed voor zichzelf te zorgen door ontspan momenten in te lassen. Ook leert ze met haar aandacht in haar lijf te zijn. Bij zichzelf. Dit doet ze met een rustige buikademhaling. Daardoor is ze meer zorgeloos, heeft meer energie en haar hoofdpijn verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Sterre is blij met alle geleerde vaardigheden zodat zij er zelf voor kan zorgen zich weer goed te voelen.

4 gouden tips
Om je hoogsensitieve kinderen dié support te geven zodat ze opgroeien tot oprechte volwassenen die lekker in hun vel zitten.
1.
Bezoek niet te vaak drukke plekken en als je het doet, geef je kind de ruimte om zich even terug te trekken als het daar behoefte aan heeft.
2. Leef je kind vóór hoe het goed voor zichzelf zorgt. Door bijvoorbeeld zelf pauzes te nemen, je grenzen duidelijk aan te geven en structuur aan te brengen in de dag.
3. Geef je kind binnen veilige grenzen de ruimte als het overprikkeld is en boos reageert en benoem de overprikkeling. Is je kind weer rustig, nodig het uit er weer bij te komen zitten. Zo leert je kind de overprikkeling te herkennen en kan het een volgende keer aangeven dat het de stress voelt opkomen. Dan kun jij als ouders vragen wat je kind nodig heeft. Dit werkt veel beter dan straf. Daar zijn hoogsensitieve kinderen met hun rechtvaardigheidsgevoel heel gevoelig voor.
4. Benadruk dat diepe verwerking veel voordelen heeft. Het blijkt namelijk dat hoogsensitieven die hun kwaliteiten als talent ervaren, meer veerkracht hebben en minder vaak last hebben van een burnout.

Gratis E-book boordevol tips
Wil je graag meer inspirerende informatie om je hoogsensitieve kind te begeleiden? Laat je dan verassen door mijn gratis E-book. Boordevol tips & tricks voor jou en je kind. Mét 5 leuke en effectieve door mij ingesproken visualisaties. Je vindt het E-book hier.