Stilte is van levensbelang

Wist jij dat dat kinderen die werden blootgesteld aan lawaai een stressrespons ontwikkelden waarmee ze het lawaai negeerden? Die kinderen negeerden ook normale stimuli waar ze wel op moesten letten, zoals spraak. Overmatig omgevingslawaai verslechtert je cognitieve functioneren en je levenskwaliteit vermindert. Je leeft ook minder lang. Doorbrengen in stilte heeft het tegenovergesteld effect.

Geluid is (bijna) overal
De meesten van ons worden wakker van het geluid van de wekker, we doen ons ochtendritueel en gaan op weg naar ons werk waar we 8 uur lang omringd worden door geluid. Ook kinderen op school hebben vaak gedurende het grootste deel van de dag geluiden om zich heen. Diegenen van ons die in steden wonen, ervaren een achtergrondgeluid dat er altijd is. Al die omgevingsgeluiden brengen ons lichaam in een staat van stress.

Onnatuurlijk
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deed onderzoek naar de gezondheidsgevolgen van lawaai in West-Europa. 340 miljoen mensen waren bij het onderzoek betrokken. Omgerekend bleek dat één op drie mensen een heel jaar van hun leven verliezen door overmatig lawaai! Daarnaast wordt lawaai gelinkt aan hoge bloedruk, hartaandoeningen, oorsuizen en slapeloosheid. Het is dus duidelijk dat het niet natuurlijk of gezond is voor mensen om elke dag in een luide omgeving te werken en te leven.

Stilte herstelt
Het goede nieuws is dat stilte ervoor zorgt dat je brein herstelt van een teveel aan geluid. Door de stilte ontspant het gedeelte in je brein wat er eerder voor zorgde dat je omgevingslawaai buitensloot. Daardoor herstelt je cognitieve functioneren iets. Denk maar eens terug aan een periode dat je op vakantie was in de bergen of in een natuurpark. De stilte, de rust en de natuur om je heen. Herinner jij je nog hoe de stilte opviel? En weet je ook nog hoe je hiervan opknapte?

Wat kun jij doen?
Tijd nemen om in stilte door te brengen. Dat betekent geen muziek, films, vrienden, gesprekken, telefoonjingles, enzovoort, zelfs al is het maar 30 tot 60 minuten per dag. Die stilte zou je brein niet alleen in staat stellen de cognitieve functies te herstellen, zoals creativiteit, maar het kan je ook de kans geven om te kalmeren en je met jezelf te verbinden.

Jong geleerd oud gedaan
Zorg ook voor stilte voor je kinderen, van jongs af aan. Ga geregeld de natuur in, zet de achtergrondmuziek wat vaker uit, doe meditatie oefeningen. Let er bewust op dat er elke dag momenten van stilte zijn. Leg je kinderen ook uit dat dit noodzakelijk is voor je brein en je gezondheid. Als ze deze kennis en ervaring van jongs af aan van jou mee krijgen, is de kans heel groot dat ze dit zelf blijven toepassen.